Windows'ta Oyun Performansını Arttırmanın 5 Basit Yolu

 


Bir oyuncu olarak, bir bilgisayar oyununu kimin kazanıp kimin kaybettiğini belirlemede her karenin ve her saniyenin önemli olduğunu bilirsiniz. Bu nedenle, makinenizden mümkün olan her inç performansı sıkmak, başarı şansınız için gerçekten çok yardımcı olabilir. Rakiplerinizden önce bir düşmanı görmek veya duymak, onları yenmek için size daha fazla şans verir.

Oyun Performansı Ne Anlama Geliyor?

Oyun performansı, bilgisayarınızın oyunları ne kadar iyi idare edip görüntüleyebildiğidir. Bu durumda, mükemmel performans, bilgisayarınızın kaynak yoğun oyunları gecikmeden veya çökmeden çalıştırabileceği anlamına gelir. Yüksek performanslı oyun bilgisayarları, tipik olarak, yaklaşık 60 ila 120 kare/saniye (FPS) hızında yüksek düzeyde ayrıntıya sahip oyunları sorunsuz bir şekilde çalıştırır.

Çoğu için, saniyede 30 karenin üzerindeki herhangi bir şey keyifli bir oyun üretmeli ve 60 fps sizi hepimizin aradığımız tereyağlı pürüzsüz deneyime sokmalıdır. Zorlu ve rekabetçi oyuncular, genellikle yıldırım hızında refleksler gerektiren oyunlarda rekabet avantajı olarak olsa da, saniyede 120 artı kare ile aya ateş eder.

Bilgisayarın Oyun Performansını Etkileyen Faktörler

Bilgisayarınızın oyun performansı birçok faktöre bağlıdır, ancak en büyük etkiyi üç parça yapar: CPU, GPU ve RAM.


CPU'nuzun veya Merkezi İşlem Biriminizin işi, işlemleri almak, işlemek ve yürütmektir. Genellikle bilgisayarın beyni olarak tanımlanır ve görevi, bilgisayarınızın hareket etmesini sağlayan süreçleri hesaplamaktır.

GPU veya Grafik İşlem Birimi ise oyununuzda gördüğünüz görüntüleri oluşturma işine sahiptir. GPU'nuz ne kadar iyi olursa, görsel ayarlarınızı o kadar yüksek ayarlayabilirsiniz.

Son olarak, RAM veya Rastgele Erişimli Bellek, kısa süreli kullanım için bilgisayarınız için veri depolar. Bilgisayarınızda ne kadar fazla RAM varsa, aynı anda o kadar fazla etkinlik çalıştırabilir.

Oyun Performansını Artırmanın 5 Farklı Yolu

Artık oyun performansı kavramına aşina olduğunuza göre, onu geliştirmenin farklı yollarını inceleyelim. Bu ipuçlarının etkinliğinin bir bilgisayardan diğerine değişebileceğini unutmayın. Deneyimsiz tamirciler için hız aşırtma ve temizlik veya değiştirme için parçaların çıkarılması sorunlara yol açabilir. Yalnızca konfor bölgenizdeki adımları uyguladığınızdan veya bir şeyler ters giderse bir bilgisayarda nasıl sorun gidereceğiniz konusunda bilgili olduğunuzdan emin olun.

Sürücülerinizi Güncel Tutun

Bilgisayar sürücüleri, bilgisayarınızın donanım talimatlarına nasıl çalışacağı konusunda bilgi veren uygulamalardır. Örneğin GPU üreticileri, ürünlerinin verimliliğini artırmak için sürücüleri düzenli olarak günceller. Sürücülerinizi düzenli olarak güncelleyerek, performansı ve kararlılığı artırmak için tasarlanan yeni güncellemeler düştükçe GPU'larınızın performansını en üst düzeye çıkarırsınız.


Çoğu sürücü Windows tarafından otomatik olarak güncellenir. Ancak, bazıları otomatik olarak güncellemek için ayarlarını değiştirmenizi gerektirebilir. Bu sorun, grafik sürücüleri arasında yaygındır. Otomatik olarak güncellenecek şekilde ayarlanmışsa GPU ayarlarınızı kontrol ettiğinizden emin olun.

Gereksiz Arka Plan İşlemlerini Devre Dışı Bırakın

Birçok bilgisayar bloatware ile birlikte gelir. Bloatware, bilgisayarınıza önceden yüklenmiş olarak gelen bir programdır. Bunları kullanmayı planlamıyorsanız, genellikle çok fazla fayda sağlamadan değerli alan ve bilgi işlem gücü kapladıkları için kaldırılmalıdır.


Gereksiz arka plan işlemlerini bulmak için Görev Yöneticinizi kullanın. Görev Yöneticisi'nin İşlemler sekmesinde, gereksiz olduğunu düşündüğünüz herhangi bir uygulamaya sağ tıklayın ve Görevi sonlandır'ı seçin. Ardından, Görev Yöneticisi'nin Başlangıç sekmesine gidin ve başlatma sırasında gereksiz tüm uygulamaların açılmasını devre dışı bırakın.

Hız Aşırtma ile Bilgisayarınızın Potansiyelini Ortaya Çıkarın

Hız aşırtma, oyun performansını artırmanın çok tartışmalı bir yoludur. Üreticiler genellikle ürünlerinin performansını maksimum potansiyellerinin altında sınırlar. Bunu, bilgisayar parçasını aşırı ısınmadan ve hasar görmekten korumak için yaparlar. Hız aşırtma yaparak CPU veya GPU'nuzu verebilecekleri maksimum çıktıya dokunmaya zorlarsınız.


Hız aşırtma, yeni başlayanlar için önereceğimiz bir şey değil. Buradaki hatalar, hasarlı bileşenler ve düşük performans nedeniyle size çok pahalıya mal olabilir. Ancak bunu dikkatli bir şekilde yaparsanız ve önce çok fazla araştırma yaparsanız, CPU veya GPU'nuzun maksimum çıktısının kilidini açarak oyun performansınızı büyük ölçüde artırabilirsiniz.

PC'nizin BIOS ayarlarına veya bunları nasıl değiştireceğinize aşina değilseniz, bu konuda size yardımcı olacak bir dizi yazılım çözümü vardır.

Bilgisayarınızın İçini ve Dışını Temiz Tutun

Yaygın bir yanılgı, fiziksel dünyanın dijital dünyayla çok az ilgisi olduğudur. Oyun söz konusu olduğunda bu daha doğru olamazdı. Kirli bir bilgisayar, yavaş bir bilgisayardır ve aşırı ısınıp diğer bileşenlere zarar verebilir. Aynı zamanda bir yangın tehlikesidir.


Toz, bilgisayarınızın ısıyı düzgün bir şekilde dağıtmasını engeller. Bilgisayarınızın fanında birikme olması, havanın PC'nizin içinde verimli bir şekilde dolaşmasını da önleyecektir. Daha sıcak bir bilgisayar daha az verimli çalışır, bu nedenle bilgisayarınızın oyun performansını düşürür ve olası ısı ve tozla ilgili sorunlara yol açar.

Bilgisayar Parçalarınızı Yükseltin

Sahip olduğunuz şey onu kesmezse, son seçenek bilgisayarınızın parçalarını yükseltmektir.


Bu, belirli bir düzeyde öz-yansıtma ile yapılmalıdır. Ne tür oyunlar oynuyorsunuz ve bunları kabul edilebilir bir seviyede oynamak için gerçekten hangi bileşenlere ihtiyacınız var? Hepimiz hemen hemen her şeyi yapabilen 6.000 dolarlık bir makine istesek de, gerçek şu ki çoğumuz çok daha azıyla geçinebiliyoruz.

Parayı ihtiyaç duyulan yerde harcayın, olmadığı yerde değil.
Windows'ta Oyun Performansını Arttırmanın 5 Basit Yolu Windows'ta Oyun Performansını Arttırmanın 5 Basit Yolu Reviewed by emir on July 04, 2022 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.